Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

"Οι αιματηρές εργατικές εξεγέρσεις" - 01/05/2012

"Οι αιματηρές εργατικές εξεγέρσεις" - 01/05/2012

Μέσα από ενδελεχή έρευνα και επίμονη αναζήτηση ντοκουμέντων, η «Μηχανή του Χρόνου» εμβαθύνει στα γεγονότα της ιστορίας και αναζητά τον ρόλο των προσώπων. Ταραγμένες πολιτικές περίοδοι, κινήματα, κοινωνικά ρεύματα και επαναστάσεις «ξαναζούν» μέσα από την ιδιαίτερη ματιά της εκπομπής, που αναζητά συμπτώσεις, γοητευτικές λεπτομέρειες και συγκινήσεις.
Η κοινωνία και οι αλλαγές της, οι πρωταγωνιστές και οι συγκρούσεις τους, αλλά και οι «χαμένες» εικόνες των χρόνων μας, γίνονται μικρές και μεγάλες τηλεοπτικές ιστορίες. 
Ανήμερα την Πρωτομαγιά ,η Μηχανή του Χρόνου παρουσιάζει τις αιματηρές εργατικές εξεγέρσεις, που συγκλόνισαν την Ελλάδα και άνοιξαν το δρόμο για την κατοχύρωση πολλών εργασιακών δικαιωμάτων.
Λαύριο και Σέριφος είναι οι δύο περιοχές, που οι μεταλλωρύχοι ξεσηκώθηκαν και βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα όπλα του στρατού και της χωροφυλακής. Αλλά και στη Θεσσαλία την ίδια τύχη είχαν οι κολλίγοι του κάμπου, που έπεσαν νεκροί από σφαίρες στο Κιλελέρ.
Η εκπομπή παρουσιάζει μέσα από ντοκουμέντα και μαρτυρίες το παρασκήνιο των εργατικών διεκδικήσεων σε μία εποχή όπου η ανθρώπινη ζωή δεν είχε καμία αξία και οι αρχές διασφάλιζαν μόνο τα συμφέροντα των εργοδοτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου